Anunt vechi

Povestiri din Kolima, VARLAM SALAMOV

58.46 Lei
@carturesti
30
58.46 Lei
VEZI OFERTA

Povestiri din Kolima, VARLAM SALAMOV

58.46 Lei

Una dintre cele mai răscolitoare epopei ale secolului XX

Ediţia de faţă, în două volume, reprezintă traducerea integrală a celor şase cicluri ale Povestirilor din Kolîma de Varlam Şalamov.

„În Povestiri din Kolîma apar oameni fără biografie, fără trecut şi fără viitor. Prezentul lor seamănă oare cu cel al unei fiare sau este prezentul unui om?… Autorul Povestirilor din Kolîma socoteşte că lagărul este o experienţă negativă pentru om, din primul până în ultimul ceas. Omul nu trebuie să ştie, nici măcar să audă de el. Nici un om nu devine mai bun sau mai puternic după lagăr. Lagărul este o experienţă negativă, o şcoală negativă, înseamnă decădere morală pentru toţi – pentru şefi şi deţinuţi, pentru soldaţii din escortă şi pentru spectatori, pentru trecători şi cititorii de beletristică.” (Varlam Şalamov)

„Fiecare povestire din volumul lui Şalamov îşi are propriile nuanţe tematice şi stilistice, dar ca întreg ele reprezintă ceva rar în literatura modernă: portretul unei personalităţi impresionante, deloc uşor de descifrat. Tonul lui Şalamov se apropie de resemnare, fără ca naratorul să fie vreodată împăcat cu realităţile care-l inspiră. În Povestiri din Kolîma, Şalamov îşi ţine în frâu latura artistică, aşa cum a făcut-o şi în vremea când era deţinut. El nu-şi lasă marile adevăruri în seama retoricii sau în voia emoţiilor; singurul lui scop este exactitatea.” (The New York Review of Books)

„Varlam Şalamov este un cronicar al lucrurilor despre a căror existenţă oamenii n-ar trebui să ştie.” (The Guardian)

„Realităţile care au inspirat Povestirile din Kolîma sunt impresionante, iar talentul lui Şalamov face din ele o lectură devastatoare.” (The Sunday Times)

Ce părere ai despre această ofertă?

Lasă-ne răspunsul tău aici

Inregistrare cont
Resetare parola